Tuesday, February 21, 2006

El Genocidi Armeni

Aquests dies s'estan emetent al Canal Digital dues obres que fan referència a l'oblidat Genocidi Armeni. La primera és un interessantíssim documental que du aquest mateix títol (The armenian genocide a la versió original) i que ha estat produït als Estats Units. La segona és la impactant pel·lícula de ficció Ararat, una coproducció franco-canadenca que compta amb la sorprenent interpretació de Charles Aznavour i dirigida per Atom Egoyan.

Hem de reconéixer que tot i saber que aquell Imperi Otomà que un dia fou, en el seu context històric, un model de convivència inter-religiosa i cultural, havia esdevingut al segle XIX i principis del XX una decadent presó de pobles i minories que lluitaren per la seva independència (com els Kurds ho segueixen fent i com els xipriotes segueixen ocupats, tot i que aquests son temes ben diferents). Sabiem de la lluita dels grecs, els serbis o els búlgars, i fins i tots del àrabs (recordeu a Lawrence d'Aràbia?) per escapar de la rapinya i l'opressió del otomans, i coneixiem els projectes panturcs dels Joves Turcs que somniaven amb una Gran Turquia moderna i musulmana que s'havia d'extendre fins a l'Asia Central. I sabiem que la minoria armenia havia sofert una forta repressió en la part turca, que Russia i després la Urss d'una banda i la diàspora per l'altra havien estat qui havien salvat una de les més antigues cultures de la humanitat de desaparéixer. El que no sabiem era la magnitud de la persecució, fins al punt que es pot considerar com el primer GENOCIDI en majúscules de l'edat contemporània: Més d'un millió de persones assassinades amb el propòsit explicit de fer desapareixer un poble sencer!

Image Hosted by ImageShack.us
Fotografia de la primera etapa del genocidi armeni, cap el 1895

Hores d'ara, el genocidi armeni segueix oblidat, païssos com els Estats Units, El Regne Unit o
l' Estat Espanyol segueixen sense reconeixer-lo oficialment, i la moderna Turquia no només el silència i ho nega, sinó que a dia d'avui segueix empresonant a qualsevol ciutadà turc que en parli, pressionant a les potències extrangeres per tal que no el reconeguin i assassinant activistes armenis arreu del mon.

Quan Hitler va exposar els seus plans d'extermini del poble jueu a la seva plana major, la seva resposta a les objeccions sobre les reaccions internacional i els judicis de la història fou: Qui recorda el genocidi armeni?


Si voleu saber-ne més: http://www.genocidioarmenio.org
http://www.racocatala.com/seglexx/h-1920armenia.htm

0 Comments:

Post a Comment

<< Home